Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Έρχεται έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μέτρα για την επιβράβευση των φορολογούμενων που παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών κατάφεραν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κος Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ετοιμάσει, όπως είπε σε χθεσινοβραδυνή εκδήλωση της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μια σειρά προτάσεων για την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μέσα στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται και πρόταση για τη χορήγηση σημαντικής έκπτωσης στους φορολογούμενους που θα προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Οι προτάσεις προβλέπουν η έκπτωση να φθάσει ακόμη και το 5%.

Σημειώνεται ότι πέρυσι δεν δόθηκε καμία έκπτωσης για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στους οποίους βεβαιώθηκε ένα αξιόλογο ποσό (π.χ. άνω των 100 ευρώ) επέλεξαν να κάνουν χρήση και των έξι δόσεων για την εξόφληση του φόρου. Πέρυσι δεν δόθηκε έκπτωση καθώς η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φοβήθηκε ότι πολλοί φορολογούμενοι θα επέλεγαν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ, εξέλιξη που θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην πιαστεί ο στόχος της είσπραξης των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Φέτος, ωστόσο, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από το υπουργείο Οικονομικών καθώς η παροχή της έκπτωσης θα βοηθήσει στην γρηγορότερη είσπραξη του φόρου παρέχοντας ρευστότητα στο ελληνικό δημόσιο για να καλύψει τις ανάγκες του. Όσον αφορά στην εισπραξιμότητα, όπως πιστεύουν στο ΥΠΟΙΚ, ο στόχος θα πιαστεί λόγω της ουράς των εισπράξεων από τον περυσινό ΕΝΦΙΑ (περίπου 500 εκατ. ευρώ) που δεν είχαν εισπραχθεί και πλέον έχουν ενταχθεί σε μεγάλο βαθμό στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να αναρτηθούν στο Taxisnet στα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων Ε1. Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ καθώς οι απαλλαγές από το φόρο εξαρτώνται από το ύψος του εισοδήματος και περιουσιακά κριτήρια.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο

– Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

– Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο δίνεται εφόσον:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

πηγή: capital.gr