Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μεταβίβαση ακινήτου από την οθόνη του υπολογιστή!

Πριν από λίγα χρόνια, φαινόταν αδιανόητο να μπαίνουμε στο Taxis, να τυπώνουμε Ταυτότητα Οφειλής και να πληρώνουμε από τον υπολογιστή το φόρο εισοδήματος. Έγινε, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο Χάρης Θεοχάρης.

Τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαϊδου, εκπονούν σχέδιο για να πάνε τη σχέση φορολογουμένων – εφορίας ένα βήμα παρακάτω.

Το 2016, οι εφορίες κλείνουν τις πόρτες τους για τους φορολογούμενους και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά. Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται το εγχείρημα, το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει το φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής και θα πληρώνεται ο φόρος στην τράπεζα. Ολα αυτά χωρίς να χρειάζεται ούτε ο συμβολαιογράφος, ούτε ο φορολογούμενος να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ.

Τα τμήματα Κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ θα είναι από τα πρώτα που θα κλείσουν τις πόρτες για τους φορολογούμενους ώστε οι εφοριακοί «να ασχοληθούν με τις υποθέσεις ελέγχων που έχουν στα ντουλάπια τους» όπως λέει σχηματικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζονται και για τις καταθέσεις πινακίδων. Στο εξωτερικό, υπάρχουν ειδικές θυρίδες στις οποίες οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τοποθετούν τις πινακίδες τους και η διαδικασία ολοκληρώνεται επίσης ηλεκτρονικά.

Αντιγράφοντας μοντέλα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει δηλώσει ότι θέλει να αντιγράψει τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είτε για την απλοποίηση του συστήματος.

Χθες από το βήμα της Βουλής μνημόνευσε το «γερμανικό μοντέλο» για τους φορολογικούς ελέγχους. ενώ παράλληλα η ομάδα συνεργατών του στην Καραγιώργη Σερβίας μελετά το μοντέλο Μόντι για τη φορολόγηση ιδιοκτητών ακινήτων στο εξωτερικό.

Ο «ΕΝΦΙΑ εξωτερικού», όπως αποκαλείται, σχεδιάζεται να πατήσει ακριβώς σε ότι έκανε ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία το 2011 για να φορολογήσει ιδιοκτησίες ιταλών σε ξένο έδαφος.

Με το μοντέλο Μόντι από τη μία και δύο λίστες με Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο οι οποίες είχαν σταλεί τα προηγούμενα χρόνια από τις φορολογικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, αλλά έμειναν στο συρτάρι, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να ράβουν το κοστούμι του ΕΝΦΙΑ εξωτερικού.

Στην πρώτη λίστα αποτυπώνονται 200 ακίνητα Ελλήνων ιδιοκτητών στο Λονδίνο και στη δεύτερη επιπλέον 3.000 ακίνητα.

Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η καθιέρωση κλίμακας ετήσιου φόρου η οποία θα μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 3%-4% ανάλογα με την αξία του ακινήτου, με ταυτόχρονο συμψηφισμό των φόρων που αποδόθηκαν στη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

7/10/2015
Πηγή: www.euro2day.gr