Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΕΝΦΙΑ προ των πυλών

Του Σπύρου Δημητρέλη

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να φορτώσει στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πέντε δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Κάποιοι, όμως, είναι τυχεροί. Λόγω χαμηλού εισοδήματος θα γλιτώσουν εν μέρει ή πλήρως από το φόρο. Ειδικότερα:

-Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

-Χορηγείται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

-Χορηγείται έκπτωση 20% από τον φόρο για τα αποπερατωμένα κτίσματα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 είχαν απενεργοποιημένη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ακίνητα θα πρέπει να είναι δηλωμένα κενά στη αναλυτικά κατάσταση μισθωμάτων (Ε2).

Για τα ύψος του εισοδήματος θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι ή θα δηλώσουν με τροποποιητική ή αρχική δήλωση έως τις 9 Οκτωβρίου. Οι εκπτώσεις θα χορηγηθούν αυτόματα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών.

Οι παγίδες

Να σημειωθεί ότι από τα παραπάνω εισοδηματικά όρια δεν απαλλάσσονται τα τεκμαρτά εισοδήματα ή τα έκτακτα εισοδήματα και τα ειδικά επιδόματα. Για παράδειγμα, προσμετράται στο εισόδημα το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, την αποζημίωση απόλυσης, τα επιδόματα παιδιών κα.

capital.gr