Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Προχωράει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Προχωράει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Πολλοί εξεπλάγησαν όταν άκουσαν τον κ. Αλέξη Τσίπρα να μιλάει στο τηλεοπτικό debate, αλλά και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, την περασμένη εβδομάδα για καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο, η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα στον τομέα του εκσυγχρονισμού τείνει να αποκτήσει εθνική διάσταση, καθώς χρονολογείται ήδη στο 2004, όταν λίγο ώς πολύ είχε χαραχθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Ο τελευταίος προσπάθησε να μιλήσει για «ανοιχτότητα», με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας και για αύξηση της διαφάνειας. Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς και τώρα ο Τσίπρας πορεύονται σε παρόμοιες γραμμές, με μικρές αποκλίσεις.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα πέρασε δύο μεγάλες φάσεις ώς σήμερα: την περίοδο ΠΑΣΟΚ κατά την οποία τέθηκαν βάσεις, όπως ο σχεδιασμός των στρατηγικών στόχων, η ψήφιση του νόμου για τη διαύγεια, η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ, η ψηφιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων κ.ο.κ.

Η δεύτερη περίοδος, αυτή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από ένταση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων πληροφορικής, λόγω του μνημονίου – διόλου τυχαία την επικαλέστηκε ο Α. Σαμαράς, μαζί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ως δύο από τα επιτεύγματα, για τα οποία αισθάνεται περήφανος κατά την ολοκλήρωση της θητείας του.

Επιπλέον, το 2014 ψηφίστηκε ο νόμος για τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα που θεωρείται από τους πιο προωθημένους στην Ευρώπη και επιτρέπει την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, δημιουργήθηκε το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων, ενώ συντάχθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας 2014-2020, που επαναβεβαιώνει τους στόχους της πρώτης περιόδου.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα επιχειρούν να επεκτείνουν τα παραπάνω. Αλλωστε, όπως λένε οι γνώστες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου δεν είναι θέμα ιδεολογικής τοποθέτησης, αλλά πολιτικής βούλησης.

www.kathimerini.gr