Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τελικά συμφέρει η ΙΚΕ ;

Οι ιδρύσεις ΙΚΕ εμφανίζουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Οι πιο δημοφιλείς ΙΚΕ είναι οι «Υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου» που βρίσκονται στην πρώτη θέση, ακολουθούν οι «Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών», τα «λογιστικά γραφεία» και οι υπηρεσίες «λιανικού εμπορίου», «ειδών παντοπωλείου», «καφετέριες» και «πρατήρια βενζίνης».

Πίσω όμως από κάθε επιχείρηση υπάρχουν άνθρωποι, επιχειρηματίες, πρώην ιδιωτικοί υπάλληλοι, επιστήμονες, πτυχιούχοι σχολών ανωτέρας και ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι άνθρωποι επενδύουν σε αυτήν την κρίσιμη εποχή σε έναν κλάδο που ακμάζει φαινομενικά, αλλά και έχει απίστευτες δυσκολίες στην διαχείριση του.

Το αντικείμενο αχανές και οι προβληματισμοί αρχίζουν από μηδενική βάση για τον επιχειρηματία. Υπάρχει συνέταιρος ή όχι, η πρώτη ερώτηση είναι τι εταιρία πρέπει να ιδρύσω; Τι με συμφέρει; Και εάν σήμερα έχω ήδη μία μορφή εταιρίας, μπορώ να την μετατρέψω;

Τα πλεονεκτήματα

  • Μία εταιρεία που μας προφυλάσσει από τα πολλά προβλήματα των προσωπικών εταιρειών και κυρίως την ευθύνη της προσωπικής περιουσίας.
  • Εύκολη και γρήγορη ίδρυση εντός τριών έως 5 εργασίμων ημερών και μπορεί να είναι και μονοπρόσωπη, δηλαδή δεν απαιτεί συνέταιρο και διατηρεί τα πλεονεκτήματα της.
  • Υπερτερεί των έτερων γνωστών κεφαλαιουχικών εταιρειών, όπως η ΕΠΕ και η Α.Ε. διότι μπορεί να έχει κεφάλαιο από 1 ευρώ.
  • Η επωνυμία της είναι ευέλικτη μπορεί να μην έχει ονόματα των προσώπων, αλλά οποιαδήποτε επωνυμία επιθυμεί ο επιχειρηματίας για την επιχείρηση του.
  • Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έχει μόνο ο διαχειριστής ή ο μοναδικός εταίρος, με τον νέο ασφαλιστικό νόμο η ασφάλιση δεν υπολογίζεται επί των κερδών όπως στις ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις, αλλά επί της αμοιβής του διαχειριστή αν υπάρχει αμοιβή , και δεν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές κατά την διανομή των κερδών των εταίρων όπως ισχύει για όλες τις κεφαλαιουχικές εταιρείες
  • Εύκολη μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων σε τρίτα πρόσωπα, εξαγορά και συγχώνευση εταιρείας.
  • Δυνατότητα συμμετοχής φορολογικού κάτοικου αλλοδαπής ή ξένης εταιρείας.
  • Περιορισμένη ευθύνη των εταίρων έναντι των οφειλών της εταιρείας.

Τα μειονεκτήματα

Οι ΙΚΕ έχουν, λογιστικά, όλες τις υποχρεώσεις μιας ανώνυμης εταιρείας δηλαδή: Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούνται διπλογραφικά βιβλία, να συντάσσεται ισολογισμός και να τηρείται ταμείο στην επιχείρηση. Οι ΙΚΕ φορολογούνται ακριβώς όπως οι Α.Ε. και οι ΕΠΕ. Δηλαδή, πληρώνουν φόρο 22% για το σύνολο των κερδών τους και 5% επιπλέον για τα κέρδη που θα διανείμουν ως μέρισμα.

Οι ΙΚΕ, με το πολύ έξυπνο motto, «εταιρεία του 1 ευρώ», είναι σίγουρα η νέα μόδα στο επιχειρείν  και ήρθε για να μείνει…

Νίκος Χρ. Σούκουλης  (Λογιστής-Φοροτεχνικός)

www.soukoulis.gr